Urban Raw

Ik ben geboeid door de recente geschiedenis, de industriële revolutie, de wereldoorlogen, de wederopbouw, de koude oorlog en het interbellum wat de gaten tussen deze perioden vult. Nieuwsgierig naar wat hier nog van terug te vinden is ben ik regelmatig op pad gegaan om dit op te zoeken. Wat er te vinden is, verdwijnt in een rap tempo door sanering, sloop, vandalisme of herbestemming. Dit is erg jammer want deze, vaak kleine, tijdscapsules van het verleden zijn een dankbaar onderwerp om te fotograferen.

Eenmaal voor de lens laat het zich met aandacht fotograferen, vaak ligt het er al enkele decennia dus loopt het niet zomaar weg. De locaties zijn echter vaak in slechte toestand, niet geheel ongevaarlijk en niet altijd legaal te betreden.

Het geeft een bepaalde spanning wanneer op ik deze locaties fotografeer. Een foto is dus niet zomaar gemaakt, het kost de nodige moeite op locatie, maar ook de nodige voorbereiding. Het zoeken naar locaties en de research voorafgaand aan een "foto expeditie" vergen de nodige tijd. Binnen de Urbex community (het ontdekken, bezoeken en vaak ook fotograferen van dit soort objecten wordt vaak Urban Exploring, of afgekort Urbex genoemd) wordt niet zomaar de locatie van een object gedeeld. Dit veelal om de eigen vondst exclusief te houden. Maar ook om (kwaadwillende) bezoekers  zoals vandalen en koperdieven niet ongewild van informatie te voorzien. Dus ook met het oogpunt op het behoud van deze objecten. Het motto binnen deze community luidt dan ook: "Leave nothing but footprints".

Een kleine selectie van beeldmateriaal, dat ik in de loop van de jaren tijdens de nodige Urbex bezoekjes heb weten te verzamelen, is een aantal jaren geleden geëxposeerd onder de titel: "Urban Raw". Een titel waarin Urban als vanzelfsprekend verwijst naar de Urban locaties en Urbex. Raw is de ruwheid die vaak te vinden is in de beelden, maar verwijst ook naar de manier van het opslaan van de digitale fotobestanden.